Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Tips4Trips Scheveningen
Wedstrijd
Foto: © Tips4Trips/Mario De Wilde

Vlaggetjesdag, een Kurhaus en uit de bol gaan: welkom in Swinging Scheveningen

Deze middag ben ik in Scheveningen Bad aangekomen en het bevreemd me hoe volgebouwd de buurt rond het imposante Kurhaus is. Een casino, restaurants, winkels en flats staan kriskras rond dit Italiaanse Renaissancegebouw geschaard Destijds niet de meest gelukkige beslissing maar ‘geld moet rollen, nietwaar mijnheer’. Intussen laven we ons aan de vele to do’s van swinging Scheveningen en bovendien komt Vlaggetjesdag eraan. Next up!

Mario De Wilde

Wedstrijd

We kunnen, dankzij The Hague Info Store, een overnachting met ontbijt voor twee in een Schevenings hotel plus duotickets voor een bezoek aan Madurodam weggeven. Bezorg ons voor woensdagavond 19 juni 2024 het antwoord op volgende vragen:

  • Wanneer is het dit jaar Vlaggetjesdag in Scheveningen?
  • Bezorg ons een vijftal attracties die je in Madurodam kan doen?
  • Wat is de lengte van het strand op het grondgebied van Scheveningen?

Mailen naar tips4tripsreisreportages@gmail.com met als titel ‘Swinging Scheveningen’. Opgelet: één antwoord per gezin en graag volledige naam en adres erbij.

De twee winnaars van onze vorige Tips4Trips Roussillon en die straks een verblijf bij de Vlamingen Rudi en Susy van chambres d’hôtes Chaleur De Lascours winnen, zijn Mireille Markey uit Elverdinge en René Duchateau uit Sint-Truiden.

De winnaars die straks hun pakket Roussillon wijnen ontvangen zijn: Marc Decorte uit Oeselgem, Frederick Deweerd uit Roeselare, Victoire Crispeyn uit Wenduine, Pascal Meersschaut uit Kooigem, Ronny Van Royen uit Sint-Niklaas, Familie De Baets uit Eeklo, Ronny Vercruyssen uit Mortsel en Laurens De Witte uit Geel.

Stipt als een ingebouwde Zwitserse koekoeksklok staat Myriam Dijck me op een bewolkte zondagochtend op te wachten. Ze is pers- en PR-verantwoordelijke van Den Haag en wordt mijn gids en toeverlaat op deze zondagmiddag. We wandelen via de overbekende Boulevard richting Noordzee. Het centrale deel, tussen de Pier en museum Beelden aan Zee wordt vernieuwd. Eind zomer 2025, wanneer de renovatie gereed is, zal de boulevard een nieuwe indeling hebben: het wordt breder en groener met een centraal plein voor het Kurhaus en een trap naar het strand.

Het eerste waar Myriam mij attent op maakt is dat het geen strandcabines zoals in Vlaanderen zijn maar dat het –oh, Hollandia- om strandtenten gaat. Alle strandtenten zijn open tot laat (en in de zomer zijn er bij verschillende strandrestaurants strandfeesten tot in de nacht). Wikipediagewijs legt Myriam me uit dat het strand van Scheveningen ruim 11 kilometer lang is, vanaf Wassenaarseslag tot Kijkduin. Opvallend, elk stukje strand heeft z’n eigen vurig of lazy sunday-sfeertje.

Water en vuur

De combinatie ‘water & vuur’ is in Scheveningen bijzonder toepasselijk want twee enorme branden hebben de geschiedenis en uitzicht van deze badstad ingrijpend bepaald. Een alles verwoestende brand maakte het Kurhaus in 1886 met de grond gelijk. Het hotel werd volledig herbouwd en ditmaal met een indrukwekkende pier erbij. De geschiedenis van Scheveningen werd ruim een halve eeuw later herhaald. De pier onderging in 1943 immers hetzelfde lot als het historisch badhuis en is toen ook helemaal uitgebrand. Jaren later is ook hiervoor een nieuw ontwerp gebouwd omdat Scheveningen zonder pier gewoon niet Scheveningen zou zijn. Met dit emmertje kennis trek ik naar het uitnodigend strand…

Tips4Trips Scheveningen Pier

Andere strandcultuur

Via de winkelpromenade –met uitzicht op de Noordzee- komen we op de eigenlijke boulevard uit. Ik passeer The Fat Mermaid, Barbarossa, Solbeach, Xiringuito en Culpepper: zo heten de stekkies en strandtenten die flirten om de mooiste benaming. Prompt wordt er een gordijn zonnestralen op me neergelaten. Niet minder dan 49 paviljoens telt Scheveningen-Bad, van Havenhoofd tot Wassenaar. Hier in Scheveningen zijn het indrukwekkende restaurants die tegen de boulevard aanleunen en waar majestueuze ligbedden, een uitgebreide menukaart en een gevarieerd muziekaanbod voor het typisch Hollandse strandleven zorgen. Het zijn echte ontmoetingsplaatsen voor een hip & flirtig publiek die er een ganse dag of avond doorbrengen. Mocht wijlen burgemeester Lippens van Knokke het begrip ‘ma tu vu’ niet uitgevonden hebben, dan was het zeker hier in Scheveningen geboren…

Tips4Trips Scheveningen strand

Beste (G-)spot

Zeg mij: waarom zou je zandhappen op een fluttig hotelhanddoekje als je ook luxueus languit onderuit kunt luieren op het donszachte kussen van een ligbed? Niks van Spa rood met een saté. De koelkast draait in de verschillende beachbars op volle toeren en de Veuve Glicot wacht parelend koud op dorstige kelen. Een Duitser, met het sexappeal van een gedroogde maïskolf, probeert enkele Nederlandse meiden voor zich te winnen met spastische danspasjes. Intussen overloop ik het gevarieerde muziekprogramma.

Op 21 juni is het HipFest, het gratis popfestival in het hart van Scheveningen met muziekgeweld van bekende acts, opkomende bands en jonge talenten die je gezien moet hebben. Op 29 juni volgt Westwood Festiva ter ere van de oudste club van Nederland. Dat belooft weer een spektakel te worden met een vette line-up aan dj’s verdeeld over maar liefst drie podia. Op 5 juli wacht je de Parade. Elke zomer wordt het Westbroekpark omgetoverd tot een tijdelijke culturele straat met theatertenten, fonteintenten en zelfs een nostalgische zweefmolen. Om maar te zeggen: bier- en champagnetijd op zaterdagavond gaan op die data naadloos over in bier- en champagnetijd op zondagochtend…

Tips4Trips Scheveningen

Geluk heel gewoon

Ik besluit om een culinaire stop in te lassen in het Kurhaus. Het hotelgedeelte behoort al enkele jaren tot de exclusieve Steigenberger-groep en zowat heel vermogend Europa komt wel eens een koffie of thee slurpen. Even voel ik de Japanner in mezelf naar boven komen en maak in recordtempo overal zoveel foto’s van. Ik blader even in het beroemde gastenboek en ontdek illustere voorgangers als Igor Strawinsky, Herbert von Karajan, Marlène Dietrich, Joan Crawford, Keizer Hiro Hito van Japan, Henry Kissinger en ook de volle 1.86 meter van Mick Jagger heeft hier geslapen. Ik ga lichtjes overstag voor een Hight Tea. Dit is volgens kenners ook de beste plek voor een spartelend vers visje op je bord te laten serveren. Met een exquis parelend wijntje erbij.
www.denhaag.com

Madurodam: let op de kleintjes

Geen bezoek aan Scheveningen of we moeten Madurodam bezoeken. We nemen tram 9 en in 20 minuten staan we aan de ingang van small small Nederland. We komen ogen, oren en vooral handen te kort om de spectaculaire attracties en de leukste doe-dingen in het klein te ondergaan. Ik ontdek Lilliputters zo weggelopen uit een oud BBC-feuilleton.

Heerlijk! Als nieuwe Tinker Bell-adept vraag ik je: waar anders red je in een dag ons land van het water, klim en klauter je door de creatieve meesterwerken van De Hollandse Meesters, ben je een beroemde dj én zie je kastelen en paleizen? Spot je de snelste treinen, blus je een brand in de Rotterdamse haven én vaar je naar Nieuw Amsterdam? Ook op de planning: een bezoekje aan de koning en vliegen in een echt vliegtuig, The Flying Dutchman. ‘s Avonds in het hotel doet het als dwergkonijntje weer onwennig aan om aan een volwassenentafel te dineren en in een groot bed te gaan slapen….
www.madurodam.nl

Tips4Trips Scheveningen Madurodam

Artikel door Tips4Trips / Mario De Wilde.

Disclaimer: Meetjeslander.be neemt geen enkele verantwoordelijkheid in deze aanbieding/wedstrijd en zal hierover ook niet communiceren.

Geplaatst op: 14 juni 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen