Phishing? Laat je niet vangen
Bij veel mensen wordt de mailbox momenteel overspoeld met phishing mails. Mails bedoeld om je naar een webpagina te lokken om daar je bankrekeningnummer en code te ontfutselen of om toegang te krijgen tot je account bij een dienst of instantie. Check steeds het mailadres waar de mail van afkomstig is. Eindigt het adres niet op de naam van de instantie die je contacteerde gooi de mail dan weg en/of stuur hem door naar suspicious@safeonweb.be. Maar ook als de afzender bekend lijkt let je maar beter op. Soms wordt ook gewoon je eigen mailadres gebruikt als afzender waardoor het betrouwbaar lijkt. Meetjeslander.be verzamelt de meest frappante voorbeelden op deze pagina.
Kruispuntbank der Ondernemingen
De Kruispuntbank der Ondernemingen dreigt er mee uw onderneming uit het handelregister te schrappen. Ga hier niet op in.
FOD Financiën – Vlaanderen
In dit geval kennen de criminelen blijkbaar het verschil niet tussen federale en Vlaamse overheid. Je belastinggeld krijgt je hier niet mee terug in ieder geval.
Amazon
Bestelling gedaan bij Amazon? Waarschijnlijk heb je dan meteen verzendingskosten betaald en hoeft dat achteraf niet te gebeuren. Nog een voorbeeld om je geld te laten betalen voor een service die nooit zal plaatsvinden. Deze mail komt niet van Amazon.
FOD Financiën
Veel mensen kijken uit naar een terugbetaling in de personenbelasting, ook criminelen proberen daarvan te profiteren. Onderstaande mail belooft een terugbetaling maar wil je enkel geld lichter maken.
Proximus
Een mail in het Frans opgesteld waaruit moet blijken dat je nog een flink bedrag hebt openstaan bij Proximus.
BPost
Criminelen spelen in op het feit dat sinds kort altijd invoerrechten + BTW moeten betaald worden voor pakjes van buiten de EU. Ook Groot-Brittannië hoort daar sinds kort bij waardoor mensen vaak verrast zijn dat het ook voor dat land geldt. Let goed op als je iets besteld hebt buiten de EU. Men vraagt geld voor een zending maar je pakje krijg je daardoor niet. Bedrijven als BPost, DHL en PostNL zullen je inderdaad contacteren als je meer hoeft te betalen maar hou ook hier in de gaten van welke e-mailadres de mail verzonden is.
Liantis
Liantis is een sociaal secretariaat voor zelfstandigen. Men probeert via mail aan de accountgegevens van de ondernemer te komen.
Europe Business Guide
Deze doet al jarenlang de ronde en bevindt zich in de schemerzone van de wettelijkheid. Je kan je gratis registreren voor een ‘business guide’ maar pas op: je tekent in werkelijkheid een contract aan 995 euro per jaar (zie kleine lettertjes onderaan).
Kruispuntbank
De Kruispuntbank coördineert en centraliseert gegevens van ondernemers. Als startende zelfstandige regelen ze de aanmelding van je activiteit. Ook zij zijn het onderwerp van phishing. Met een zo gezegde mail van FOD Economie wil men toegang tot de account van het slachtoffer.
Parking
Deze mail komt ook regelmatig in onze mailbox terecht. Aanbieding om te investeren in een parking op Brussels Airport maar mail wordt van verschillende adressen verstuurd. Opletten dus!
Klassieker
Deze is reeds in talrijke versies verschenen. De ene keer ben je betrapt bij het surfen naar content voor volwassenen, de andere keer is je website gehackt. Check dat laatste vooral vooraleer iets anders te doen. In alle gevallen vragen ze je geld over te maken op een Bitcoin rekening.
Orange
Franstalige mail waarbij gedreigd wordt dat je diensten bij Orange afgesloten worden als je niet een bepaalde som betaalt.
Acerta
Alweer een sociaal secretariaat. Vragen om je contactgegevens aan te passen maar willen daarmee zelf je gegevens te pakken krijgen.
DHL
Ook in naam van DHL wil men wel wat douanekosten aanrekenen aan niets vermoedende bestellers.