Geen staking bij Victor Buyck, wel gezamenlijk initiatief
Op 31 maart houdt het gemeenschappelijk vakbondsfront een nationale actie tegen de plannen van de nieuwe federale regering. Bij Victor Buyck Steel Construction in Eeklo en Wondelgem hebben de werknemers beslist om niet deel te nemen aan de staking om geen nadeel te berokkenen aan de werkgever. Werkgever en werknemers wensen wel te benadrukken dat ze vanuit een gemeenschappelijke visie en waardenkader verder bouwen aan een bedrijf dat voortrekker is in Duurzaam Ondernemen.
Toch willen werkgever en werknemers uiting geven aan een gezamenlijk ongenoegen en een proteststem laten klinken tegen het geplande regeringsbeleid.
Daarom wordt op 31 maart een gemeenschappelijke SIT-IN georganiseerd van 12u30 tot 13u30 in de vestigingen Pokmoere 4 in 9900 Eeklo en iets kleinschaliger op de Industrieweg 44 in 9032 Wondelgem.
De belangrijkste kernboodschappen die bij de SIT-IN zullen worden gegeven, zijn:
Vergrijzing en pensioenproblematiek
Babyboomers gaan de volgende decennia met pensioen. Dit zet niet alleen het pensioenstelsel onder druk; ook de nood aan zorg in of buiten woonzorgcentra wordt daardoor groter. Uitbreiding van het aanbod en versterking van de zorgsector, innovatie binnen het medische en het zorggebeuren, het oplossen van personeelstekorten,… zijn de uitdagingen waaraan overheden op korte termijn moeten werken. Omdat de vergrijzingsgolf achter pakweg 30 jaar stilvalt, moet deze periode budgettair overbrugd worden. “Enige” tijd langer werken, is, rekening houdend met een hogere levensverwachting nog te aanvaarden. Maar het behoud van een leefbaar minimumpensioen voor iedereen moet gegarandeerd blijven.
Vermindering van de uurkloonkost door taxshift
In België blijft de uurloonkost bij de hoogste in de wereld en dit maakt de concurrentiepositie van ondernemingen onhoudbaar. Het uurloonkostverschil blijft hoog t.o.v. onze directe buurlanden en concurrenten. De markt wordt overspoeld met buitenlandse producten. Dit is nefast voor de binnenlandse industriële productie en ontwikkeling. Via een doorgedreven taxshift waarbij de bedrijfsvoorheffing en patronale bijdragen worden verminderd, blijft de loonkost concurrentieel en wordt de koopkracht versterkt. Maak het belastingregime transparanter en reduceer de wirwar aan aftrekposten.
Stimuleer innovatie op de werkvloer
De ontwikkelingen in de industrie gaan snel. Via innovatie op de werkvloer zal de productiviteit van ondernemingen stijgen. Ook dit zal de concurrentiepositie van ondernemingen t.o.v. het buitenland verbeteren. Voorzie als overheid ondersteuning voor bedrijven die zo een projecten opzetten, zoals versnelde digitalisering, gebruik van AI in het productieproces en robotisering. Met deze projecten wordt de tewerkstelling blijvend gegarandeerd.
Investeer meer in openbare infrastructuur
De bouw kent een zwakke periode sinds de corona- en energiecrisis. Nochtans is de bouwwereld altijd de motor van de economie geweest. Er is de afgelopen jaren in belangrijke mate bespaard op infrastructuurwerken. Dit heeft behoorlijke implicaties. De openbare gebouwen van justitie, defensie en andere federale departementen zijn in zeer slechte staat. Investeringen in openbaar vervoer, zowel trein-, tram- als busvervoer, zorgen voor bijkomende werkgelegenheid en zullen bijdragen aan het oplossen van het fileprobleem.
Doe iets aan de knelpuntberoepen
Het tekort aan werknemers in knelpuntberoepen, zeker in onze sector (lassers, montagepersoneel, samenstellers en tekenaars) is levensbedreigend voor vele ondernemingen. Aandacht voor praktijkopleidingen, beroepsoriëntatie van jongeren en werkzoekenden naar knelpuntberoepen, maar ook maatregelen en incentives om mensen langer aan het werk te houden, horen daarbij.
Maak werk van de energietransitie
Werken met staal is duurzaam, want staal is 100 % recupereerbaar. Alleen de productie van staal vreet energie. Omwille van de grote CO2-uitstoot van auto’s, sommige productiebedrijven en woningen is er nood aan een snelle klimaatomslag. De energietransitie van fossiele brandstoffen naar elektrische energie is gestart, maar moet nog versneld worden. Investeringen in offshore windmolenparken, zonneparken en private zonnepanelen of eventuele nieuwe technieken zoals kleine kerncentrales moeten voor de transitie zorgen. Maar zij zullen ook onze energiebevoorrading veilig moeten stellen. Dit is extra belangrijk in deze periode van geopolitieke spanningen in Oekraïne, het Midden-Oosten en Afrika.
Persbericht: Victor Buyck. Victor Buyck is marktleider in België en West-Europa op het gebied van de constructie van stalen constructies zoals bruggen, torengebouwen, …