Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Deba Meubelen is eerst en vooral een familiebedrijf, waarbij we ook alle betrokken partijen als familie beschouwen. We verkopen: meubelen, decoratie, verlichting, slaapcomfort, keukens en maatwerk.
Zegen de regen
Foto: © Provincie Oost-Vlaanderen

Samenaankoop opvang en hergebruik regenwater

Op maandag 30 september startte een nieuwe samenaankoop van de Provincie Oost-Vlaanderen. Deze heeft als doel om zoveel mogelijk regenwater op te vangen én te hergebruiken. De samenaankoop is een pilootproject waaraan momenteel in het Meetjesland enkel Lievegem in aanmerking komt.

Naar schatting de helft van de woningen in Vlaanderen heeft een regenwaterput. Maar slechts een tiende van al het opgevangen regenwater wordt ook effectief hergebruikt.

Via een samenaankoop regenwateropvang en -hergebruik wil de Provincie burgers zoveel mogelijk ondersteunen: van de aanvraag tot en met de uitvoering en opvolging van de werken. De Provincie werkt hiervoor samen met Impact Us Today en zes Oost-Vlaamse lokale besturen.

Voorwaarden en mogelijkheden

Omdat het om een pilootproject gaat, kunnen voorlopig enkel inwoners (eigenaars en verhuurders), verenigingen en bedrijven uit Aalst, Beveren, Laarne, Lebbeke, Lievegem en Kruisem intekenen op het aanbod. Indien deze samenaankoop een succes is, bekijkt de Provincie om dit aanbod mogelijk te maken voor alle Oost-Vlamingen.

Er worden verschillende systemen en mogelijkheden aangeboden:

  • Levering en plaatsing van een volledig nieuw regenwaterrecuperatiesysteem, zowel boven- als ondergronds (van 3.000 tot 10.000 liter);
  • Levering en plaatsing van kwalitatieve kunststof regenwaterzakken voor het hergebruik van hemelwater (verschillende formaten);
  • Aansluiting van een bestaande regenwaterput inclusief levering en plaatsing van de nodige aanvullende systemen voor het hergebruik van het regenwater.

Hoe gaat de samenaankoop in zijn werk?

Van 30 september 2024 t.e.m. 31 oktober 2025 kunnen geïnteresseerden zich vrijblijvend inschrijven voor de samenaankoop via www.oost-vlaanderen.be/samenaankoop-regenwateropvang.

Na inschrijving neemt de aannemer contact op om een afspraak te maken voor een plaatsbezoek. Ter plaatse worden de werken, het budget en planning besproken. Vervolgens ontvangt de inwoner een offerte op maat. Pas dan beslist de deelnemer of die al dan niet op het aanbod ingaat. ​

Infoavonden

Om geïnteresseerden goed te informeren gaan in alle deelnemende gemeenten infoavonden door. Dan krijg je te horen wat belangrijk is bij de keuze van een goed waterrecuperatiesysteem. Daarnaast ontvang je meer info over de verschillende aangeboden systemen, wetgeving en eventuele subsidies. Ook de gekozen aannemer zal er zijn.

De infoavonden zijn gratis, maar er wordt wel gevraagd om vooraf in te schrijven.

Bron: persbericht Provincie Oost-Vlaanderen

Geplaatst op: 18 oktober 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen