Gratis het persbericht, nieuws, event... van je gemeente, vereniging of club op Meetjeslander? Neem contact op.
Familycard
Comeet 80 jaar bevrijding Meetjesland
Foto: © Comeet

80 jaar Bevrijding in het Meetjesland!

Dit jaar markeren we een bijzonder moment in onze geschiedenis: de 80ste verjaardag van de Bevrijding na WOII. Om deze mijlpaal ook in het Meetjesland op een waardige manier te vieren, staat de maand september in het teken van 80 jaar Bevrijding in onze regio met boeiende verhalen, sprekende foto’s, heel wat activiteiten, scansessies en Bevrijdingsroutes!

80 jaar geleden werd het Meetjesland bevrijd van de Duitse overheerser die het dagelijkse leven in onze regio tussen 1940 en 1944 in zijn greep hield. Het aantal jaren geeft aan dat steeds minder Meetjeslanders het effectief allemaal meemaakten. We onderschatten de impact van die laatste dagen oorlog in onze regio misschien. Daarom zijn verschillende Nationale Strijdersbonden (NSB) uit de regio en veel erfgoed-enthousiastelingen uit de loopgraven en van achter de geschiedenisboeken gekropen.

Niet om te vieren in de eerste plaats, maar vooral om te herdenken en dit belangrijk moment in onze geschiedenis een plek te geven. COMEET brengt ze samen en biedt regionale versterking dat resulteert in meer dan 20 activiteiten, twee Bevrijdingsroutes, boeiende verhalen, beelden, video’s … en scansessies in elke gemeente.

In alle Meetjeslandse gemeenten zijn er initiatieven. In de gemeenten Lievegem en Aalter zijn er, over de deelgemeenten en dorpen heen, grote samenwerkingsverbanden ontstaan waar ook Erfgoedcel Meetjesland/COMEET met plezier, een duwtje aan heeft gegeven.

“Onze Vrijheid is er niet zonder slag of stoot gekomen. Tot de laatste dag zijn slachtoffers gevallen: soldaten van beide kampen, verzetsstrijders in al hun ijver om dapper te zijn, burgers.” – Herlinde Trenson (voorzitter COMEET)

Hoe reageren mensen in oorlogssituaties? Erfgoedliefhebbers zoals Philippe Verleyen delen persoonlijke verhalen over de bevrijding door de Eerste Poolse Pantserdivisie en generaal Maczek, een ereburger van Aalter. Lees zijn verhaal hier.

Bevrijdingsroutes op de fiets

2 Bevrijdingsroutes boordevol verhalen

COMEET heeft, in samenwerking met de lokale erfgoedwerkers en comités 80 jaar Bevrijding, 2 Bevrijdingsroutes gecreëerd om te fietsen. De routes kan je volgen via de Erfoedapp, gratis te downloaden op elke smartphone.

Bevrijdingsroute Lievegem (54 km)

Van dorp tot dorp in Lievegem met enkele opmerkelijke verhalen, de bittere strijd aan het Schipdonkkanaal, een passagierstrein die op ’t Hand door de Royal Air Force wordt aangevallen, het verhaal van een onverzettelijke pastoor die dat met zijn leven bekoopt, neergeschoten vliegtuigen, de rol van Het Leen als munitiedepot en, bij aanvang van de Oorlog, de Slag van Ronsele en Oostwinkel die in de geschiedenisboekjes staat. Download en fiets de route via de ErfgoedApp.

Bevrijdingsroute Maczek Aalter (62 km)

Van dorp tot dorp in Aalter met de kerk van Bellem die opzettelijk in brand is gestoken, de Polen en generaal Maczek die verschillende keren naar Aalter terugkwam voor herdenkingen na de oorlog, de twee oorlogsvliegvelden en hun rijke geschiedenis, fragmenten uit dagboeken en het dagelijkse leven van toen, verhalen van dappere verzetstrijders en ook hier weer neergeschoten vliegtuigen. Download en fiets de route via de ErfgoedApp.

Scansessies van dorp tot dorp

De medewerkers en vrijwilligers van Erfgoedcel Meetjesland gaan met hun scanner op tournee doorheen het Meetjesland! Inwoners die foto’s of documenten hebben over de Tweede Wereldoorlog mogen langskomen. We scannen de documenten, geven ze terug aan de eigenaars en voegen ze toe aan onze Erfgoedbank Meetjesland zodat ze bewaard zijn voor de toekomst. Woensdagvoormiddag 4 september gaan we langs in Aalter, zondagnamiddag 15 september in Kaprijke. De andere data in de andere Meetjeslandse gemeenten komen er snel aan!

Foto: Canadaplein in Lievegem met Herlinde Trenson (voorzitter COMEET), Jan De Wilde (ondervoorzitter Bevrijdingscomité Lievegem), Philippe Verleyen (schepen gemeente Aalter), Bart Van Damme (COMEET) en Luc Lampaert (voorzitter Bevrijdingscomité Lievegem).

Geplaatst op: 29 augustus 2024

Handtassen Made By NeRo

Made By NeRo: handgemaakte handtassen