De papegaai van Scarponi
Omdat het nu al een poosje komkommertijd is in de wielerwereld ( het slechte nieuws dat CCC er na dit seizoen mee ophoudt niet te na gesproken) leek dit nog een leuke.
Omdat het nu al een poosje komkommertijd is in de wielerwereld ( het slechte nieuws dat CCC er na dit seizoen mee ophoudt niet te na gesproken) leek dit nog een leuke.
Enkele renners konden de voorbije dagen aan de slag in een virtuele wedstrijd onder de naam “Challenge of Stars”. Hierbij werd één editie voor de sprinters voorzien en één voor de klimmers.
In Vietnam gingen vorige week 84 deelnemers van start in de HTV Cup, een 18 daagse rittenkoers. Geen UCI wedstrijd dus hoefden ze zich al niet aan de regels van voornoemde organisatie te houden. De UCI zelf verbiedt wedstrijden tot minstens 1 juli.
Hij is er dan uiteindelijk toch. De nieuwe wielerkalender die het seizoen 2020 moet redden en het wielerpeloton voor het ergste moet behoeden.
Afgelopen dagen vond de alternatieve en virtuele Ronde van Zwitserland plaats onder de noemer The Digital Swiss 5. We worden er nog steeds niet wild van maar één ding werd wel duidelijk: pur sang hardrijders doen het goed op digitale wegen: de overwinningen waren voor Rohan Dennis (2), Stefan Küng (2) en Nicholas Roche.
Als je niet wild wordt van virtueel fietsen, rollenraces en Zwift kan deze misschien tellen. Het team van Global Cycling Network bezocht Agustin Hincapie, framebouwer in Colombia. We kenden de man zelf niet maar hij blijkt een legendarische reputatie te genieten. Naast fietsen bouwt hij ook zijn eigen werkgerei, zo iemand dus.
Het was drummen voor een goede plek op de kalender voor wat restte van het wielerjaar 2020. Eerst en vooral werd gekeken naar de Ronde van Frankrijk, ook economisch de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. De Tour gaat onder voorbehoud van start op 29 augustus en zou op 20 september aankomen in Parijs (daar gaan we toch van uit).
Aansluitend kan op ongewijzigde datum het WK plaats vinden, met daarna Giro en Vuelta. Ook 5 monumenten zouden nog een datum krijgen dit jaar.
Het weekend voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk zouden nationale kampioenschappen kunnen gereden worden. Niks is echter zeker in deze tijden, al kunnen we een heel klein beetje vooruitblikken.
Vijgen op Pasen dit jaar. Geen Parijs-Roubaix en daarom net als bij Milaan-San Remo een terugblik, ditmaal op de onverwachte winnaars van de afgelopen 45 jaar. Op het ovaal van Roubaix geven doorgaans alleen de uitgesproken topfavorieten elkaar rendez-vous maar soms ontsnapt er eentje aan de aandacht. Niet dat het daarom eendagsvliegen waren.
Waarom dan meteen niet beginnen in 1976. In dat jaar kon de betreurde Marc Demeyer de rivalen Moser en De Vlaeminck verrassen. De wedstrijd werd ook nog eens vastgelegd in de Deense film-docu “A Sunday in Hell”.
Bernard Hinault’s afkeer van kasseien weerhield er hem niet van de editie van 1981 naar zich toe te halen. De Bretoen was in zijn beste jaren en om het Franse publiek gunstig te stemmen moest de klassieker kost wat kost op het palmares. De Ronde van Vlaanderen inclusief Koppenberg liet hij daarentegen graag links liggen.
Een week na de heroïsche Ronde van Vlaanderen, editie 1985, werd een even fel bevochten Parijs-Roubaix gewonnen door Marc Madiot. De Fransman, eerder winnaar van de wedstrijd als amateur, was die dag sterker dan Kelly, Vanderaerden, Planckaert, Moser… Zes jaar later herhaalde hij dat kunstje nog eens.
Dirk Demol bleef in 1988 samen met hardrijder Thomas Wegmüller over van een lange vlucht. Het peloton reageerde te laat en de twee konden in Roubaix sprintten voor de zege. De Zwitser, kort voor de finish nog geplaagd door een plastiek zak in het versnellingsapparaat, bleek kansloos.
Jean-Marie Wampers behaalde in 1989 de grootste overwinning uit zijn carrière toen hij in een sprint met Dirk De Wolf de sterkste was. Topfavoriet Eddy Planckaert was die dag gewoonweg te onstuimig.
Gilbert Duclos-Lasalle stond in 1980 een eerste keer op het podium maar zou pas in 1992 op de hoogste trede terecht komen. De Fransman, veteraan van vele oorlogen in de hel, kon op zijn zevenendertigste dan toch de felbegeerde kassei mee naar huis nemen. Sterker, hij deed het in 1993 opnieuw toen hij een te zegezekere Franco Ballerini nipt voorbleef.
Op de verrassing spelen in Roubaix: is het een Franse specialiteit? In 1997 zorgde Frédéric Guesdon wellicht voor de meest spraakmakende zege uit deze reeks door alle specialisten te verslaan. Die hadden enkel oog voor mekaar, niet voor de halfslachtige late demarrage van Guesdon net na de bel.
In 2001 lag Wilfried Peeters lange tijd vooruit. Maar vooral onder toedoen van Ludo Dierckxsens kon hij het niet tot op het einde uitzingen. Peeters ploegmaat Servais Knaven nam met goedkeuring van de ploeg dan maar de honneurs waar.
2004 zag Magnus Bäckstedt optimaal profiteren van een lekke band van Johan Museeuw dicht bij Roubaix. Had de West-Vlaming zijn medevluchters waaronder Bäckstedt kunnen kloppen? Een vierde overwinning in Roubaix zat er op die manier niet in.
Stuart O’Grady won in 2007 zo’n ‘tusseneditie’ van de race. Overblijvende uit een lange vlucht kon hij al zijn ervaring als tijdrijder uitspelen. Tom Boonen kwam te laat in de reactie, Leif Hoste werd onderuit gehaald tijdens het beruchte ‘vlagincident’.
Johan Vansummeren ontsnapte in 2011 tijdens de slotfase uit een groepje overblijvers van een vroege vlucht. Achter hem werd naar Fabian Cancellara gekeken en die bedankte.
En dan was er 2016: een ijzersterke Matthew Hayman haalde Boonen die nog voor de piste wou wegspringen terug. De Australiër had kort daarna nog overschot om diezelfde Boonen van een vijfde overwinning te houden.
Photo by Simon Connellan on Unsplash
Het was leuk voor een keer maar oh wat hebben we gehunkerd naar een echte Ronde. Aan de renners was het niet gelegen, die gaven het beste van zichzelf, en het gezicht van Oliver Naessen sprak boekdelen. Maar toch.
Een Ronde van Vlaanderen tussen de olijfbomen? Gelukkig had men voor ‘echte’ beelden gezorgd van de hellingen. Maar gebeurt het nog wel eens, zo bij koffie en taart, dat we denken de pijn van de renners te voelen, is de beproeving van een virtuele Paterberg nu volledig voor de renners.
Greg van Avermaet, niet zo’n liefhebber van de rollen, gaf de rest met meer dan 10 kilometer te gaan het nakijken. Maatje Oliver Naesen kon met een goed eindschot Nicolas Roche afhouden voor de tweede plek. Het was leuk zeker maar voelde het nu ook niet als extra zout in de wonde?
De kogel is door de kerk. Dat er volgende zondag geen Ronde van Vlaanderen komt was al langer bekend maar 13 uitverkorenen gaan virtueel de uitdaging aan. Benieuwd hoe dat uitdraait en of het enig animo oplevert.
Doen mee: Greg Van Avermaet – Nicholas Roche – Oliver Naesen – Jasper Stuyven – Michael Matthews – Thomas De Gendt – Remco Evenepoel – Zdenek Stybar – Yves Lampaert – Wout van Aert -Mike Teunissen – Alberto Bettiol – Tim Wellens